Redutabil hepatoprotector si detoxifiant natural,armurariul (silybum marianum),cunoscut popular ca si scaiul Sfintei Marii,este una dintre cele mai utilizate plante de catre medicina traditionala pe mapamond.
Este cel mai recomandat remediu natural in afectiunile hepatice si dovedeste abilitati remarcabile in detoxifierea organismului prin sustinerea functiei hepatice. Compusii bioactivi ai armurariului sunt reprezentati in special de silimarina, vitamina E si acizi grasi esentiali (AGE).Extractul de armurariu are un continut de 70-80 % silimarina, cel mai important principiu al plantei, cu actiune antiinflamatoare si antioxidanta asupra celulei hepatice. Deasemenea armurariul este o sursa bogata de vitamina E, ceea ce ii confera un important efect antioxidant.
Fructele/semintele de armurariu contin o cantitate semnificativa de lipide, de pana la 30%.
Uleiul extras din semintele de armurariu este bogat in acizi grasi esentiali (AGE). Profilul AGE este comparabil cu cel al uleiurilor de porumb, floarea soarelui, soia : acid linoleic 50-54%, acid oleic (omega-9) 23-29%, acid palmitic 7-8%, acid stearic 7-8%. Ca si ale uleiuri vegetale are avantajul de a furniza sub forma naturala AGE si vitamine liposolubile A, D, E, F.
Asadar, armurariul este o sursa importanta de acid linoleic , acid gras esential polinesaturat din grupul omega-6. Acidul linoleic intervine in sinteza altor substante biologic active ca : prostaglandine, prostacicline, tromboxani, etc, care sunt responsabile de reglarea metabolismului. Acest acid gras intra in structura membranelor celulare ale intregului corp astfel, el poate fi considerat un constituent de baza al organismului.Deasemenea, el face parte din structuri active ca lipozomii, componenti proprii ai metabolismului lipidic. Proprietatile sale antioxidante actioneaza ca un scut al organismului uman impotriva influentelor negative ale radicalilor liberi si a altor principii negative ce distrug celulele si care sunt responsabile de imbatranirea prematura. Aportul alimentar adecvat de acid linoleic poate imbunatati functia hepatica si metabolismul lipidic.
Uleiul de armuariu produs prin metoda presarii la rece, ulei extravirgin pastreaza majoritatea proprietatilor si calitatilor nutritive plantei din care provine. Presat la rece, nerafinat, cat mai putin procesat, uleiul de armurariu pastreaza gustul si mirosul caracteristice plantei. Are un continut mare de substante active terapeutic printre care : tocoferoli (vitamine E) , carotenoizi, fosfolipide, fitosteroli, enzime, saruri minerale (zinc , cupru, seleniu ). Vitamina E functioneaza ca antioxidant, indeparteaza radicalii liberi, protejeaza integritatea lipidelor nesaturate din membranele celulare. Datorita acestor proprietati si a altor variate functii la nivel molecular, poate sa reduca riscul cardiovascular si riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Fitosterolii contribuie la scaderea colesterolului seric. Exista date care sugereaza ca uleiul extras din semintele de armurariu moduleaza metabolismul lipoproteinelor si in acest mod ar reduce riscul de boala cardiovasculara. Dislipidemia, cresterea lipidelor (colesterol si trigliceride) in sange, care este strans legata fiziopatologic de bolile cardiovasculare este un factor de risc independent. Multe studii au aratat ca diferitele lipide alimentare pot modula nivelul colesterolului plasmatic, in functie de compozitia lor in acizi grasi esentiali.Un nivel ridicat in acizi grasi saturati al lipidelor alimentare este asociat cu formarea placii de aterom, in timp ce aportul crescut de acizi grasi polinesaturati din grupele omega-3 si omega-6 este corelat cu scaderea riscului cardiovascular. Uleiul extras din semintele de armurariu are un continut ridicat de acizi grasi polinesaturati de peste 50% si unul redus de cca 20% de acizi grasi saturati, ceea ce ii confera proprietatile mentionate mai sus.Acesti acizi grasi sunt esentiali pentru buna functionare a organismului uman, exercitand un rol important in functionarea sistemului nervos, in echilibrul cardiovascular si constituie o protectie impotriva radicalilor liberi.
Dr. Lavinia Soava
Medic specialist Diabet, Nutritie, Boli metabolice.
Lasă un răspuns